mandag den 22. oktober 2012

Bulking on a budget - billig bulking!


Vinteren aka. off season aka. BULKING SEASON er over os. De to-tre måneder om året hvor det handler om at tage på og blive stærkere og tungere. Der skal altså (simpelt sagt) mere energi ind end der kommer ud. Og så melder det evindelige spørgsmål sig: hvordan er det lettest og ikke mindst billigst at få et anstændigt kalorie-overload?

Jeg stillede det samme spørgsmål og besluttede mig for at regne ud hvilke madvarer der giver mest "bang for the buck", baseret på cost per calorie, altså hvor mange kroner 100 kalorier koster.


And the winer is: PASTA! 16 øre for 100 kalorier. Wow!

Havregryn overrasker også med en lav pris per 100 kalorier på 40 øre! Tilsvarende blev jeg positivt overrasket over at Urtekrams lækre mayonnaise som blot koster 26,- per glas ligger så godt placeret. Til gengæld blev jeg svært skuffet over bacon som jeg troede var min trofaste allierede i weight gaining. Men det smager jo godt fantastisk, så jeg beholder det på morgenmenuen sammen med røræggene.


Her er den fulde liste, ikke helt uden overraskelser:

Vare Kr per 100 kalorier gram per 1000 kcal
Pasta, ukogt, hvid
0,16 kr
272 g
Havregryn
0,4 kr
273 g
Fløde
0,8 kr
278 g
Smør
0,8 kr
139 g
Sødmælk, almindelig
0,8 kr
1.667 g
Rugbrød
0,9 kr
500 g
Olivenolie, øko
0,9 kr
111 g
Urtekram øko mayo
1,2 kr
139 g
Sødmælk, øko
1,7 kr
1.667 g
Peanutbutter, øko
1,8 kr
154 g
Flødeboller, discount
1,8 kr
422 g
Leverpostej
1,8 kr
417 g
Æg, buræg
2,0 kr
714 g
Chokolade, mørk
2,2 kr
185 g
Spegepølse
2,3 kr
222 g
Slik, vingummi (bland selv)
2,8 kr
278 g
Bacon, discount
2,9 kr
400 g
Æg, øko
3,1 kr
714 g
Avocado, almindelig
3,4 kr
546 g
Bacon, dyr (Irma frilands)
5,3 kr
400 g

Der skal gennemsnitligt ca. 700 kcal ekstra indenbords for at tage 100g på, så med et sigte omkring 600-1000 ekstra kalorier om dagen skulle ca. et kg om ugen være indenfor rækkevidde, hvilket så igen giver ca. 10 kg på to måneder. Der er dog mange, mange variable i dette regnestykke, faktisk så mange at det knap giver mening at lave, men ikke desto mindre giver dette dog en idé om hvor meget ekstra føde der skal indtages i forhold til normalen.

Jeg sigter selv efter ca. 800-1000 ekstra kalorier, bl.a. ved at drikke 1 liter sødmælk ekstra og spise 1/3 glas peanutbutter om dagen.

Skriv gerne hvis der er en madvare du vil anbefale som bulking-season favorit, så tilføjer jeg den til listen.

Ps. Jeg ved godt at vinderne i denne tabel ikke er særligt paleo, og hvorvidt man er til kulhydrater eller ej er jo ens egen beslutning. De er taget med fordi de opfylder målet om bulking og så er det op til den enkelte at beslutte om de vil afvige fra stenalderprincipperne i weight-gainingens tegn :)

3 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hvorfor vil du tage på henover vinteren?? Synes da det er det man aaaaltid prøver ihærdigt at undgå, men aldrig kan.. Ser dog ud til at du har tænkt dig at gøre det på en god og sund måde, men hvorfor? hehe er virkelig nysgerrig!

Kristoffer Kjaer sagde ...

Hej Maya, godt spørgsmål egentlig :) Det er fordi jeg dyrker en sport hvor sæsonen går fra marts til september, hvilket betyder at perioden hvor man kan tillade sig at være lidt tungere end normalt ligger i efterårs- og vintermånederne. Et solidt kalorieoverskud er en forudsætning for hurtig opbygning af muskler og styrke, så når man har chancen er det om at gribe den! Derfor: vinterbulking indtil en gang i januar hvor vi igen begynder at begrænse indtaget af mad til noget mere fornuftigt og samtidig sætter mere fokus på mere løbetræning, roning osv. for at forøge energiforbruget. Håber det giver mening..

Anonym sagde ...

Utrolig god læsning!
Jeg har lige cuttet i 12 uger, hvilket var en stor udfordring for mig. Jeg har dog oplevet rigtig stor fremgang siden sidste år. Jeg tænker at det skyldes at jeg her begyndt at drikke proteinpulver, jeg vil anbefale alle at begynde at drikke proteinpulver hvis i styrketræner, i kan se enorme resultater.
I kan eventuelt læse mere omkring proteinpulver på www.wheyproteinpulver.dk