mandag den 19. december 2011

Kulhydrater fører til insulin fører til fedme

Den amerikanske forsker Gary Taubes er forkæmper for et nyt sundhedsregime der gør op med det centrale traditionelle kostråd om at vægtforøgelse og vægttab er forbundet med energimæssig ubalance, altså at man enten indtager flere eller færre kalorier energi igennem sin mad end man har brug for på en dag.

Mere energi end nødvendigt = vægtforøgelse

Mindre energi end nødvendigt = vægttab

Dette simple regnestykke er ifølge Taubes ugyldigt, da adskillige forskningsresultater de senere år har påvist at fedmeepidemier er opstået i befolkningsgrupper der indtager mindre energi end gennemsnittet, samt det modsatte, at andre befolkningsgrupper med bemærkelsesværdigt højt kalorieindtag overvejende er normalvægtige og sundere end gennemsnittet.

Taubes' (og kolleagers) forskning peger derimod på et andet simpelt, men mindre logisk regnestykke.

Kulhydrater = insulin i blodet = lagring af fedt

Taubes argumenterer for at lagring af fedt i adipøst væv primært afhænger af insulinmængden i blodet. Insulin er et fedtbevarende hormon, så da indtag af simple kulhydrater (sukker, frugtose, hvedemel etc.) stimulerer insulinproduktion i kroppen betyder det altså at det i højere grad er SAMMENSÆTNINGEN af MAKRONÆRINGSSTOFFER i et menneskes diæt der dikterer kroppens lagring af fedt end det er mængden af kalorier (energi) der indtages.

Se Gary Taubes' foredrag hos Google i maj 2011: http://www.youtube.com/watch?v=M6vpFV6Wkl4

Ingen kommentarer: