mandag den 19. december 2011

Kulhydrater fører til insulin fører til fedme

Den amerikanske forsker Gary Taubes er forkæmper for et nyt sundhedsregime der gør op med det centrale traditionelle kostråd om at vægtforøgelse og vægttab er forbundet med energimæssig ubalance, altså at man enten indtager flere eller færre kalorier energi igennem sin mad end man har brug for på en dag.

Mere energi end nødvendigt = vægtforøgelse

Mindre energi end nødvendigt = vægttab

Dette simple regnestykke er ifølge Taubes ugyldigt, da adskillige forskningsresultater de senere år har påvist at fedmeepidemier er opstået i befolkningsgrupper der indtager mindre energi end gennemsnittet, samt det modsatte, at andre befolkningsgrupper med bemærkelsesværdigt højt kalorieindtag overvejende er normalvægtige og sundere end gennemsnittet.

Taubes' (og kolleagers) forskning peger derimod på et andet simpelt, men mindre logisk regnestykke.

Kulhydrater = insulin i blodet = lagring af fedt

Taubes argumenterer for at lagring af fedt i adipøst væv primært afhænger af insulinmængden i blodet. Insulin er et fedtbevarende hormon, så da indtag af simple kulhydrater (sukker, frugtose, hvedemel etc.) stimulerer insulinproduktion i kroppen betyder det altså at det i højere grad er SAMMENSÆTNINGEN af MAKRONÆRINGSSTOFFER i et menneskes diæt der dikterer kroppens lagring af fedt end det er mængden af kalorier (energi) der indtages.

Se Gary Taubes' foredrag hos Google i maj 2011: http://www.youtube.com/watch?v=M6vpFV6Wkl4

lørdag den 17. december 2011

Tire flippin' saturday

Flippin' tires (det er ikke mig på billedet, bare et random google image)


Elsker weekend! Hobbytid!

Lørdagen startede med en smuk formiddag i Garagen med 2 kombinerede gymnastics / metcon WODS med lidt oly teknik imellem:

Warmup WOD
4 rounds for time:
25 Double Unders
10 box jumps
10 squats

Oly teknik
Snatch balance (2-2-2-2-2-2-2)
Back squat (7-7-5-5-3-3-3-3-3)

WOD
4 rounds for time:
20 m tire flips
20 m bear crawl
20 m overhead plate lunges @ 20 kg
20 push ups
20 sit ups
20 pull ups

umiddelbart herefter 2 min AMPRAP KB full swings.

Tid: 18:30 + 37 swings.

Good stuff!

mandag den 5. december 2011

Monday Morning MetCon

I min kamp for at komme over diverse vintersygdomme startede jeg dagen med lidt kombineret kredsløb og gymnastics træning:

5 runder på tid:
1000m roning
20 håndvægt push press (2x16 kg)
30 push up
40 sit up

Tid: 43:30
1st lap: 6:34
2nd lap: 15:28 (8:54)
3rd lap: 24:14 (8:46)
4th lap: 33:19 (9:05)
5th lap: 43:30 (10:11)

tirsdag den 4. oktober 2011

Meatza !


Nogle gange møder man noget hvor man bare tænker: "GE-NI-ALT! Hvorfor har ingen gjort det før nu?"

Her er et klokkeklart eksempel: The Meat-za. Pizza med kødbund i stedet for dej.

Efter at jeg faldt over opskriften på mit nye favorit online-tidsskrift Crossfit Journal (www.journal.crossfit.com) gik der ikke længe før ovnen blev tændt og meatza dejen rullet ud på bagepapiret. Og dommen var ubetinget thumbs up både fra mig selv og kæresten, så det er jo noget af en bedrift !

Prøv selv:

Ingredienser:
1 ds. hakkede tomater
1 ds. tomatpuré
500 g magert oksekød
1 løg, hakket fint
1 æg
3 røde pebre, hakket
250 g champignon, i skiver
2 fed hvidløg, hakket
1/2 squash i tynde skiver
Balsamico
150 g tigerrejer, pillede
2 tomater i skiver
Chilipulver
salt og peber

Fremgangsmåde:
Tomatsauce: Blend hakkede tomater og tomatpuré med en anelse salt, peber og chilipulver.

Bund: Bland oksekød til fars med løg og æg og rul det ud på en bradepande dækket med bagepapir. Fordel farsen så den bliver ca 3-5 mm tyk og fylder hele bradepanden, da den vil krympe afhængigt af fedt- og væskeindholdet i hakkekødet. 'Bag' bunden i ovnen i 20 minutter ved 200 grader til den er godt gennemstegt og flot brun.


Fyld: Smid rød peber, champignon, hvidløg og squash i en varm pande med rigeligt fedstof og steg det under omrøring i 5-8 minutter til det er svitset godt igennem. Smag til med balsamico, salt og peber efter behov. Steg tigerrejerne i en pande for sig i rigeligt fedtstof. Krydr eventuelt med sød chilisauce.



Dæk den let afkølede meatza-bund med en passende mængde tomatsovs og fordel grøntsagsblandingen ovenpå. Læg de friske tomatskiver ovenpå grøntsagsblandingen og top af mej de stegte rejer. Giv det hele ca. 15-20 minutter i ovnen ved 200 grader.




Og vupti: et stk. Meatza klar til servering.

Krigermad. Fordi du bliver hvad du spiser!

onsdag den 28. september 2011

Så kort kan det siges !

World-Class Fitness in 100 Words:

  • Eat meat and vegetables, nuts and seeds, some fruit, little starch and no sugar. Keep intake to levels that will support exercise but not body fat.
  • Practice and train major lifts: Deadlift, clean, squat, presses, C&J, and snatch. Similarly, master the basics of gymnastics: pull-ups, dips, rope climb, push-ups, sit-ups, presses to handstand, pirouettes, flips, splits, and holds. Bike, run, swim, row, etc, hard and fast.
  • Five or six days per week mix these elements in as many combinations and patterns as creativity will allow. Routine is the enemy. Keep workouts short and intense.
  • Regularly learn and play new sports.
- Uddrag fra Crossfit Journal artiklen "What is Fitness?" fra oktober 2002. Læs hele artiklen her.

tirsdag den 27. september 2011

Bangso intervaller - Av av av...


Den danske idrætsforsker Jens Bangsbo udgav i 2009 en række forskningsresultater der påviste at 6-12 30-sekunders spurt-intervaller med tre minutters restitution imellem hvert, udført 3-4 gange om ugen, forbedrer veltrænede endurance-alteters præstationsevner mere end nogen anden kendt metode.

Derfor tog vi (undertegnede og den evige to'er, Kasper) en tur i Frederiksberg Have for dagens WOD...

Opvarmning:
5 runder af:
200 m løb
10 burpees
10 push ups
10 sit ups
10 push ups

WOD:
10 x 200 m sprint
3 minutters pause imellem hvert interval

Hold SAFT det var hårdt. Og ubehageligt på den ufede måde. De første 30 sekunder af restitutionsperioden føles som om man er ved at omkomme, man kan ikke tale, luftrøret snører sig sammen og alting brænder. Derefter kommer vejrtrækningen nogenlunde på plads og efter de 3 minutter er kroppen nogenlunde klar igen uden at være kold, så man igen kan yde maksimalt. Ti runder senere og vi var HELT færdige. Efter ti minutters hvile på en bænk efterfølgende (og en protein shake) rammer trætheden og det føles pludselig som om man trækker rundt med 5-kg vægte på begge fødder. Vildt!

Læs mere om Bangsbo intervaller her:

Fordi du bliver hvad du spiser og hvad du træner!

lørdag den 24. september 2011

Dejlig start på weekenden !

Endelig weekend !

Opvarmning:
3 km løb
3 km roning

WOD:
I alt gennemføres 375 gentagelser + 250 S.U.'s på tid. 5 runder af:
dead lifts @ 1,5 BW
20 sit-ups
25 wall balls @ 9kg
50 single unders
(tid: 18:54 m. 100 kg deadlift i stedet for 120)

Bonus:
3 km løb

Hell yeah.

lørdag den 25. juni 2011

God video om makronæringsstoffer

Denne 10 minutters video forklarer indledende om makronæringsstofferne (fedt, protein og kulhydrater) og hvilken betydning de har for vores sundhed.

Bemærk f.eks. at vores krop slet ikke er designet til kulhydrater og at de absurde mængder vi gennemsnitligt indtager i dag ganske muligt kan være DEN største årsag til de største livsstilssygdomme som fedme, sukkersyge og hjerte- og karsygdomme.

Og bemærk også at kulhydraterne styrer hvad kroppen gør med det fedt vi indtager: hvis vi indtager kulhydrater stiger insulinniveauet i blodet som får kroppen til at lagre fedtet i stedet for at bruge det som brændstof.

Spændende, spændende!

http://www.youtube.com/watch?v=yqd8ackN8Q0

Fordi vi bliver hvad vi spiser! (eller hvad vores krop gør med det vi spiser.

mandag den 6. juni 2011

Kog din egen hamburgerryg


Hamburgerryg er en af mine foretrukne pålægstyper af flere årsager, bl.a. kan man se hvad at det rent faktisk er lavet af kød (i modsætning til diverse pølser og postejer der lige så godt kan være lavet af dyrenes knogler, næb og røvhuller som af et ordentligt stykke kød). Mange producenter behandler dog stadig hamburgerryggen ret klamt med stiksaltning, stabilisatorer osv. for at den ser pæn ud i pakken, og det er en skam, for det betyder enten at kvaliteten af det meste hamburgerryg vi køber i supermarkederne er forrykt lav eller at prisen er forrykt høj (200-250 kr. pr. kg).

Det er der heldigvis råd for!

De fleste supermarkeder sælger nemlig hele røgede hamburgerryg-udskæringer til en ganske rimelig pris (50-80 kr. pr. kg). Selvom nogle af dem er lidt pumpet med vand (4-12%) undgår man mange af de andre tilsætningsstoffer som er i de skiveskårne ready-to-eat hamburgerryg-pakninger.

Det er supernemt at koge en hamburgerryg og så er der lækkert kødpålæg til mange, mange dage.

Ingredienser:
1 røget hamburgerryg (1-1,5 kg)
2-4 laurbærblade
6-10 sorte peberkorn
2-4 nelliker
1-3 enebær

Fremgangsmåde:
Put krydderierne i en gryde med vand og bring det i kog. Læg hamburgerryggen i vandet og kog den i ca. 45 minutter. Tag herefter gryden af blusset og lad hamburgerryggen trække i 10-15 minutter. Tag den op, fjern korsettet (snorene omkring hamburgerryggen), og læg den på køl i en tupperware-boks. Og så kan der ellers bare skæres skiver når sulten melder sig.

Husk at tjekke ingredienslisten og find en hamburgerryg med lavt vandindhold og ingen tilsætningsstoffer.

Velbekomme! Fordi du bliver hvad du spiser!

fredag den 3. juni 2011

Kriger-tapas



2 cm spegepølse + 1/2 æg = 1 kriger-tapas.

Kan pyntes med et karse eller persille efter behag :-)

Velbekomme.

Grøn ketchup

Grøn ketchup lyder måske mærkeligt, men det er et lækkert (og ikke mindst sundt) alternativ til den traditionelle røde tomatketchup (som du også kan finde en opskrift på i denne blog).

Jeg laver grøn ketchup på ærter i stedet for tomater, og da ærterne har en naturlig sødme kan man undlade sukkeret. Prøv det, det er lækkert!

Ingredienser:
500 g frosne eller friskbælgede ærter
1/2 dl hyttesost
1/2 dl æblecidereddike
salt og peber

Fremgansmåde:
Optø de frosne ærter ved at overhælde dem med kogende vand og lade dem stå 5-10 minutter. Blend alle ingredienser i en foodprocesser indtil de er blevet til en lind creme. Smag til med salt, peber og æblecidereddike efter behov, ketchuppen skal have en god balance imellem det syrlige, det søde og det salte. Men vær forsigtig med eddiken, for ærterne søder ikke lige så meget som sukker.

Lækker og flot ketchup kun bestående af det, vi har puttet i :-)

Velbekomme! Fordi du bliver hvad du spiser!

onsdag den 1. juni 2011

Nem og lækker (paleo) frokost


Lidt inspiration til en nem og lækker paleo-frokost:

Stegt torskerogn, et æg og ærtepuré (bestående af frosne ærter optøet i kogende vand i 5 minutter, blendet med hytteost, citronsaft, 1/2 avocado og lidt salt og peber).

Velsmagende og med masser af gode fedtsyrer, proteiner og fibre. Velbekomme!

Krigermad - fordi du bliver hvad du spiser!

Festival WODs

Så er der kommet en ny side med kriger-workouts til sommerens festivaller. Tjek det ud her!

Festival WODs - fordi du bliver hvad du drikker!

tirsdag den 31. maj 2011

Paleolithic morgenmad

Det kan godt være lidt svært at spise morgenmad efter stenalder-diæten, især når vi igennem de seneste 50-60 år er blevet opflasket med at vi bør spise korn- og mælkeprodukter for at få en god start på dagen. Kornprodukter (kellogg's el lignende) er i dag intet andet end tomme kalorier og hurtigt optagede kulhydrater som uundgåeligt vil sætte gang i blodsukkerudsvingene allerede fra dages start. Det skal vi helst undgå!

Løsningen: Stenalder-morgenmad.

Spis til morgenmad en lille smule kød (gerne fra gårsdagens aftensmad), f.eks. en halv kyllingefilet og lidt grøntsager, eller et kogt æg. Og gerne lidt kaffe eller the.

Undgå juice, sukker i kaffen, morgenmadsprodukter (corn flakes, frosties etc.), kager, franskbrød, rundstykker osv.

Stenalder-morgenmaden der primært består af protein (fra kød og æg), fedt (fra æg) og kostfibre (fra grøntsagerne) er netop hvad kroppen skal bruge mht. byggesten og energi, og energien frigives langsomt over de følgende 4-5 timer, så blodsukkeret forbliver roligt. Ingen lækkersult og et stabilt energiniveau igennem hele formiddagen.

Det virker. Prøv det.

Det er anderledes end hvad vi er vandt til, ja, men det er nu engang det, vi er bygget til.

Krigermad - fordi du bliver hvad du spiser!

fredag den 29. april 2011

Nyt benchmark program

Så er der uploadet nyt benchmark træningsprogram, denne gang et som kan laves stort set hvor som helst, da det udelukkende består af øvelser hvor kun kropsvægten udgør belastningen.

Se programmet her.

Det er blevet sommer, så tag og kom ud i naturen med træningen :-)

søndag den 10. april 2011

Krigerens frokostpizza


Inspireret af en weekendtur til Rom og ikke mindst det sublime romerske køkken har jeg lavet denne nemme, lækre og billige frokostudgave af en af italienernes yndlingsretter: pizzaen.

Min version bruger en ubagt bund købt i Netto, da det er for omsfangsrigt at slå en dej op til frokost. Desuden er den uden ost og i det hele taget supersimpel og sund.

Ingredienser:
1/2 ubagt pizzabund (købes fx i Netto)

Tomatsovs:
200 g cherrytomater
1/2 løg
1 fed hvidløg
Salt og peber

Fyld:
100 g hakket oksekød
1 rød peber
100 g halverede champignon

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på den højeste indstilling (omkring 300 grader). Rul den halve pizzabund ud til dobbelt størrelse med en kagerulle (sørg for at have rigeligt mel på både bord og dej, så den ikke sætter sig fast). Blend ingredienserne til tomatsovsen med en stavblender og smør et tyndt lag ud over hele pizzabunden. Fordel fyldet jævnt over hele pizzaen. Smid den på en plade der er opvarmet i ovnen og giv pizzaen 10 minutter til den er flot brun på skorpen og kødet er gennemstegt.

Velbekomme... Fordi du bliver hvad du spiser!

Supernem hjemmelavet ketchup



Tomatketchup klæder langt de fleste retter vil mange nok sige og det må jeg indrømme at jeg er HELT enig i. Jeg har dog i lang til været træt af det høje indhold af raffineret sukker og andre tilsætningsstoffer i de ellers velsmagende varianter fra bl.a. Heinz og Beauvais.

Derfor har jeg lavet denne opskrift på hjemmelavet ketchup som er supernemt at lave og smager SUPERGODT.

Ingredienser:
1 kg tomater
3 æbler
2 løg
1/2 dl eddike
1,5 tsk flydende Hermesetas sødemiddel
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt anis
salt og peber
(chilipulver hvis du lyster)



Fremgangsmåde:
Hak tomater, læg og æble groft og put alle ingredienser i en gryde på lavt blus. Få blandingen op at koge og lad den simre i 45-60 minutter. Derefter afkøles det og og blendes til pure med en stavblender.

Hæld ketchuppen over på et sterilt patentglas, lad det køle af og vupti, så er der ketchup til en hel måned.

Kanongodt alternativ til fabriksketchup udelukkende bestående af det vi putter i. Fordi du bliver hvad du spiser!

onsdag den 2. marts 2011

Megalækker energimad på rugbrød

En skive Schulstad Levebrød Multikerne Rugbrød med margarine, stikkelsbærmarmelade og et par tynde skiver parmesan... smager FANTASTISK og kvikker godt op med både proteiner, kulhydrater og kostfibre. Velbekomme!

onsdag den 16. februar 2011

Spændende udstilling i Rundetårn


MiljøPunkt Indre By viser i øjeblikket udstillingen Hungry Planet i Rundetaarn i København. Udstillingen er en kombination af Peter Mentzels fotografiet fra bogen "Hungry Planet" der udkom i 2005, som portrætterer en række familier over hele verden og deres ugentlige fødevareforbrug, og en række dybt interessante informations-fotostater der udstiller de danske fødevarevaner fra et miljømæssigt perspektiv.

Ekstremt interessant at se hvordan vores forbrug af fødevarer påvirker kloden i det store og lidt længere perspektiv. Eksempelvis kan man læse om at vi i Danmark lever som om vi havde 4½ jordkloder til rådighed, samt at vi i gennemsnit smider over 60 kg mad ud om året. Tankevækkende. Og denne type vigtige og oplysende indsigter er der massevis af.



Derudover er det dybt interessant at se og sammenligne madforbruget i de forskellige familier, hvor eksempelvis familien fra Tyskland bruger ca. DKR 3.000,- om ugen på deres fødevarer der primært er halv- og helfabrikata. Familien fra Darfur bruger ca. DKR 7,- om ugen på bønner, linser og vand. Andre interessante lande er USA, Danmark, Phillippinerne, Mexico og Italien.

Alt i alt en meget interessant og superrelevant udstilling som kun koster 25,- i adgang.

Se den - fordi du bliver hvad du spiser!

søndag den 13. februar 2011

onsdag den 9. februar 2011

Stenalder-diæt

Tjek den nye side omkring det spændende stenalder-fødevareparadigme ud... følg linket i menuen ovenfor.

Fordi du bliver hvad du spiser.

mandag den 7. februar 2011

Hurtig krigermorgenmad

Med en travl hverdag kan det være praktisk at nøjes med en smoothie til morgenmad, men der er bare ikek ret meget fiber og solidt indhold for maven at arbejde med i en frugtsmoothie. Derfor har jeg opfundet en havregrynssmoothie som indeholder masser af fibre, komplekse kulhydrater og et af de seks stykker frugt og grønt vi skal have per dag.

Den er supernem at lave, hurtig at indtage og smager lækkert. Lad være med at dømme den på ingredienserne, prøv at lave den og se om ikke jeg har ret :-)

Ingredienser:
1 banan i store stykker
1 håndfuld havregryn
1 skive Schulstad Levebrød Multikernerugbrød
1 knsp salt
1 skvæt hvid balsamico
1 tsk stødt kanel
1-1½ dl vand

Fremgangsmåde:
Blend alle ingredienser med en stavblender, og vupti, så er din krigermorgenmad klar til indtagelse.

God, nærende, fiberrig morgenmad uden raffineret sukker og med lavt glykæmisk indeks. Fordi du bliver hvad du spiser!

Velsmagende (!) økologisk proteinbar

Denne nye velsmagende økologiske proteinbar indeholder ikke alle de tilsætningsstoffer som "fitness-kosttilskud" ellers er berygtede for.
Et vigtigt element i formmæssig fremgang i forbindelse med fysisk træning er kost og ernæring. Fx anbefales det at man umiddelbart efter hård fysisk træning indtager en blanding af protein og kulhydrater med middelhøjt glykæmisk indeks. Protein er vigtigt da det er musklernes byggesten og sukker er vigtigt fordi det forøger insulinniveauet i blodet. Insulin er et anabolt hormon, dvs. det hjælper med at opbygge vores celler, og desuden øger det proteinsyntesden og hæmmer proteindegradationen. Dermed vil et moderat indtag af protein og sukker umiddelbart efter træning give større genopbyggende effekt end end blot protein.

Det anbefales at man indtager 1 gram kulhydrat med højt glykæmisk indeks og 0,25 gram protein per kilogram kropsvægt (for normalvægtige) efter træningspasset for det bedste resultat. Dvs. at hvis du vejer 60 kg, så skal efter-trænings-tilskuddet indeholde 60 gram kulhydrat og mindst 15 gram protein.

En af de lette, velsmagende løsninger er de proteinbarer, der efterhånden sælges overalt. Desværre har de traditionelt været fyldt med kemiske ingredienser (smag, farve, sødestoffer etc.), og har dermed ikke været ret sunde i det store perspektiv. HELDIGVIS er der ny blevet introduceret en økologisk proteinbar på det danske marked, som er baseret på protein fra økologiske brune ris, og som oven i købet er rigtigt velsmagende.


Ingredienser:
Mandelsmør*, protein fra brune ris*, dadelmasse*, agave nektar*, rosiner*, hørfrøspirer*, sesamfrø*. (* Fra økologisk dyrkede råvarer).

Næringsindhold pr. bar 70 g.
Energi 1336 kj, 319 kcal.
Protein 24 g
Kulhydrat 29 g
Fedt 9 g
Fibre 8 g


Baren forhandles bl.a. i fitnessdk. Prøv den, den er bedre ind ingenting, og langt bedre end traditionelle barer eller proteinpulver fyldt med sødestoffer og andet kemi... Fordi du bliver hvad du spiser.

fredag den 4. februar 2011

Kriger tunmousse

Tun i vand er en fremragende kilde til mager protein, men det kan nemt blive lidt tørt at spise for sig selv. Denne fantastiske tunmousse er let at lave og indeholder desuden masser af SUNDE fedtsyrer når man bruger avocado og cherrytomater i stedet for mayonnaise eller creme fraiche.

Avocado og cherrytomater giver en lækker, sund creme til tun-moussen
Ingedienser:
½ avocado
6-10 cherrytomater
½ fed hvidløg
Salt og peber
1 ds. tun i vand (drænet)

Fremgangsmåde:
Smid avocado, cherrytomater, hvidløg, salt og peber i en food processor og kør det til en helt glat creme (1-2 minutter). Put det over i en skål og rør tunen i. Et voila! Supersund tunmousse der smager fantastisk.

Krigermad - Fordi du bliver hvad du spiser!

onsdag den 2. februar 2011

Morgenmåltidet er dagens vigtigste!

Morgenmåltidet er dagens vigtigste fordi det er her vi bestemmer hvordan kroppen skal opføre sig resten af dagen.

Hvis vi starter dagen med en portion Kellogg's et-eller-andet-sukkerholdigt-bras (stort set ALLE Kellogg's produkter er pakket med raffineret sukker) giver vi kroppen et chok fordi alt sukkeret optages meget hurtigt og sætter gang en overreaktion i blodsukkerreguleringen. Det betyder at vi er friske og fulde af energi ca. 30-60 minutter efter indtagelse af morgenmaden, men derefter kommer kroppens modreaktion, hvor den sænker blodsukkeret alt for meget, og vi føler trang til noget sødt for at genoprette blodsukkeret. Hvis vi følger denne trang sætter vi for alvor gang i en blodsukker-rutsjebanetur som vil fortsætte hele dagen, hvor vi løbende vil føle en lille lækkersult selvom kroppen for længst har fået al den energi der er brug for.

Hvis vi derimod spiser et morgenmåltid med komplekse kulhydrater og masser af kostfibre frigives kulhydraterne langsomt til kroppen over de efterfølgende timer. Denne langsomme frigivelse af sukkeret til blodet kan kroppen sagtens håndtere, og vi føler en behagelig mæthed i 3-4 timer inden det bliver tid til frokost. Og ingen lækkersult!

Gode kilder til kostfibre om morgenen:
Havregryn, rugbrød og fuldkornsbrød eller -boller. Hertil frugt eller magert kødpålæg.

Hav en go' dag! Fordi du bliver hvad du spiser :)

tirsdag den 1. februar 2011

Kriger-hummus


Hummus er en lækker dip fra Mellemøsten der primært består af kikærter, der er en supergod kilde til plantebaseret protein og sunde fedtsyrer. Denne opskrift er megasimpel, velsmagende, sund og fuld af gode byggesten til kroppen.

Ingredienser:
200 g tørrede kikærter*
1-2 fed hvidløg
3-4 spsk. Fromage Frais, Kvark eller græsk yoghurt
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Læg kikærterne i blød natten over og kog dem efterfølgende i rent vand i 40 minutter. Smid de afkølede kikærter og alle de resterende ingredienser i en foodprocessor og kør det til en lind masse (ca. 2-3 minutter). Hvis det kører op af kanterne i foodprocessoren så put lidt ekstra Fromage Frais i.

Så er der kriger-hummus. Velbekomme!

*du kan også bruge kikærter på dåse, så kan du bruge dem uden iblødlægning og kogning. Sørg for at bruge økologiske og husk at hælde vandet fra inden de kommer i foodprocessoren.

Havregrød for krigere

Det kræver kun 1 portion havregrød og to skiver rugbrød om dagen at få den mængde kostfibre den gennemsnitlige person har brug for. Alligevel får 60% af den danske befolkning ikke nok kostfibre! Crazy.

Kostfibre hjælper på fordøjelsen, giver regelmæssig afføring (skægt, men vigtigt!) og forebygger flere former for tarmkræft og kræft i bughulen, så dem skal vi bare have masser af.

Det er ikke alle der er vilde med smagen og konsistensen af havregryn eller havregrød, men i krigerudgaven er det superlækkert...

Ingredienser per person:
3 dl vand
1 revet æble
½ tsk. kanel
1 spsk. hørfrø
½ banan i tynde skiver
1 god håndfuld havregryn (gerne grovvalsede)

Fremgangsmåde:
Sæt vandet over og put alle ingredienser undtagen havregryn i. Når vandet koger tilføjes havregrynene og der koges ved svag varme i 4-5 minutter.

På denne måde får havregrøden en lækkert sødme og syrlighed fra frugtens naturlige sukker og syre, samt en godt tekstur da havregrynene ikke koger helt ud til det smatværk de fleste kender fra deres barndom.

Slut med Cheerios og Corn Flakes. Fordi du bliver hvad du spiser. Velbekomme!

mandag den 31. januar 2011

Raffineret sukker og menneskekroppens designproces

En af de allerstørste syndere i den moderne diæt er raffineret sukker. Raffineret sukker er ALT det sukker vi kan købe i butikkerne, så selvom økologisk sukker er bedre end bleget, uøkologisk sukker er det stadig en ingrediens vi skal være meget forsigtige med, for den sætter uvægerligt gang i en rutchetur for blodsukkeret der sørger for at bibeholde en trang efter søde sager resten af dagen.

Den simple forklaring: Kroppen er ikke bygget til det!

Menneskekroppen er som alt andet i naturen udviklet til noget nær perfektion over millioner af år tilpasset en verden af naturlige fødevarer, som gror i naturen. Vores organisme er primært udviklet i en jæger/samler-kultur af nomadefolk, der har levet af og i balance med naturen, baseret på jagt og indsamling af elementer fra jordens økosystem, inden vi fandt ud af at systematisere landbrug, kvægbrud, industri, kemni osv. Det vil sige at vores interne reguleringsmekanismer, så som insulin og blodsukker, vores fordøjelsessystem, vores tænder, vores nervesystem, vores hjerne, muskler, knogler, blod osv., egentlig er udviklet til at håndtere en diæt af frugter, nødder, bær, rødder, blade og mere eller mindre tilberedt kød. Altså en masse fibre, protein, komplekse kulhydrater, vitaminer og enzymer. Ikke raffineret sukker, stivelse, fødevarekemi, store mængder fedt og tilberedt mad, hvor alt næring for længst er blevet kogt, stegt, bleget og behandlet ihjel. Faktisk er vi ikke engang bygget til hvedemel, brød, pasta osv., som primært består af tørret, kværnet korn, som først kom til med landbruget sent i designprocessen. Udviklingen der er sket i vores diæt siden vi overgik til et landbrugssamfund er gået så ufatteligt hurtigt at menneskekroppen ikke har haft tid til at tilpasse sig, og det kan man se at vi for alvor har lidt under i den vestlige verden de seneste 100 år.

Især industrialiseringen (af fødevareindustrien) har bragt en epidemi med sig og for hver generation lader det til at vi rykker længere og længere væk fra at bruge råvarer, og i højere og højere grad bruger halv- eller helfabrikata i vores hverdagsmad. Konsekvensen er livsstilssygdomme, fedme, lav energi, depression, inaktivitet osv. osv. osv.

Denne fundamentale indsigt i kroppens designbaggrund og basale næringsmæssige behov er grundlaget for alt hvad du finder på denne blog.

Gode, simple opskrifter og råd til en nem, sund livsstil.

Krigermad - fordi du bliver hvad du spiser!

Målsætningen med Krigermad - Du bliver hvad du spiser!

Denne blog er kommet til verden fordi jeg tit har haft brug for at sted at finde nogle gode, sunde, lette og ikke mindst billige madretter hvor der ikke kun er tænkt over smagen eller kun er tænkt over letheden, men hvori der indgår overvejelser om næringsindhold, smag, gode råvarer, at det er en let opskrift og at det egner sig til en aktiv livsstil, med masser af motion. Altså en velsmagende diæt der støtter op om både en high performance krop og et high performance sind.

Jeg er spinninginstruktør og træner 3-6 gange ugentligt bl.a. spinning, cykling, løb, svømning og vægttræning ved siden af fuldtidsstudier og arbejde. En presset ugeplan som denne får for de fleste lov til at forpurre selv de mest velmenende ønsker om en diæt af sund, nærende mad, ofte fordi mange tror at det er besværligt, dyrt, tager oceaner af tid og koster mange penge. Derfor ender vi ofte med færdigretter eller halvfabrikata som dybest set består af kemi og restprodukter fra fødevareindustrien, f.eks. pølser, hakket kød fra supermarkedet, billigt pålæg, frostretter osv.

Det er der bare ingen grund til! Det er af absolut tarvelig kvalitet og en tommelfingerregel er at jo mere en fødevare er forarbejdet, jo dårligere er de ingredienser der indgår. Det er så let at lave nem, sund og velsmagende mad, så hvorfor ikke gøre det?

Denne blog indeholder mine egne erfaringer, råd og opskrifter. Husk den gamle kliché: Du bliver hvad du spiser... Så spis Krigermad!